Een goede vraag! Het antwoord is namelijk afhankelijk van een paar andere belangrijke vragen. Om te beginnen willen we weten hoe groot en welke vorm heeft de eettafel? Hierna kunnen we uitrekenen hoeveel stoelen hieraan kunnen passen. Daarna komen pas de andere vragen zoals; wil je een stoel met of zonder armleuning? Hoeveel stoelen wil je minimaal aan tafel? Wij helpen je graag alvast op weg.

1001 mogelijkheden

Het aantal stoelen, de grootte van de eettafel en misschien ook nog wel de vorm ervan. Het zijn ineens een heleboel vragen om over na te denken als je een nieuwe eettafel of nieuwe eetkamerstoelen wilt gaan kopen. Laten we beginnen met de wens dat je een nieuwe tafel wilt kopen. De grootte en de vorm van de eettafel hangt natuurlijk af van de ruimte die je hiervoor hebt. Daarnaast is het belangrijk om te weten met hoeveel personen je aan tafel wilt gaan zitten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 10335330veneta-itola-quattro-sfeer1-300x225.jpg

Voor een doorsnee huishouden is een tafel voor 4 personen meer dan voldoende. Maar wanneer er visite komt die graag een vorkje wenst te prikken, heb je al snel een tafel voor 6 tot 8 personen nodig. Zoals eerder gezegd, het is en blijft afhankelijk van de ruimte welke soort eetkamertafel je neer kunt zetten. Heb je ruimte voor een lange tafel waaraan beide zijden 4 stoelen passen? Of past bij jou die ene vierkante tafel met aan elke zijde plaats voor 2 personen? Zodra je weet hoeveel ruimte je voor de tafel hebt, kun je de ideale eettafel uitzoeken. En dan volgen vanzelf de volgende vragen; hoeveel eetkamerstoelen passen aan jouw nieuwe eetkamertafel? Hoe bereken je dit? Gelukkig hebben wij het antwoord voor je.

Let's start

Meet over de lengte van de tafel de ruimte tussen de poten en reserveer circa 70 centimeter per stoel. (Let op! Dit wil niet zeggen dat de stoel zelf 70 centimeter moet zijn.) Zo bereken je de ruimte per zitplaats. Een voorbeeld; stel je hebt een stoel van 50 centimeter breed, dan kun je er wel meer plaatsen, maar je zit dan wel een stuk minder comfortabel aan tafel. De gereserveerde zitruimte van 70 centimeter heb je dus echt nodig om gezellig en plezierig te kunnen tafelen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 10357927Mascaro-Savena-Seleste-Sfeer-204x300.jpg

Wens je een langwerpige tafel waaraan beide zijden 4 stoelen geplaatst kunnen worden, dan dient de ruimte de poten minimaal 280 centimeter breed te zijn. Is voor jou een eettafel met aan elke zijde 3 stoelen oké, dan volstaat een tafel met een tussenruimte van 210 centimeter. Het is dus belangrijk dat je de maat opneemt van de lengte van de binnenkant van de poten, dus niet de lengtemaat van de tafel(blad) zelf.

Je leest dat bij een langwerpige tafel een flink formaat nodig is om 8 personen comfortabel plaats te laten nemen. Heb jij de ruimte niet, geen nood je kunt altijd kiezen voor een ronde, ovalen of uitschuiftafel.

Natuurlijk kun je hier en daar best een beetje smokkelen wanneer je een drukke bezetting aan tafel verwacht. Je zou er namelijk voor kunnen kiezen om aan één zijde van de tafel een eetbank te plaatsen in plaats van stoelen. Op een eetbank kun je gemakkelijker een extra persoon kwijt en zelfs wel meer als het om kinderen gaat. Toch liever stoelen? Neem dan stoelen zonder een armleuning ook dan kun je er gemakkelijk ééntje extra plaatsen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 10167998romaro-parantino-sfeer-240x300.jpg

Nog meer inspiratie opdoen?

  • Natural Power
    Hou je van het strand en een natuurlijk, licht sfeertje? In de maatschappij van nu werken veel mensen ook thuis.
  • Interieurtrend spice it up
    Pittig met een tintje terra, go for it. Als echte interieurliefhebbers volgen we de woontrends, zeker op het gebied van kleur, op de voet.
  • Interieurtrend Green Flow
    De natuur is altijd een grote inspiratiebron voor de huidige interieurtrends.
  • Woontrend voorjaar 2023: Summer magic
    Het is bijna voorjaar, we kunnen nu echt aftellen. Zodra de bloemen weer gaan bloeien groeit het verlangen naar de lente. Ook in huis heb jij de kriebels misschien al te pakken.