Het kiezen van kleuren voor je interieur is best lastig. Neutraal is wel zo veilig, maar met kleur zorg je wel voor meer warmte en uitstraling. We kennen vast; de kleurenkaartjes in de bouwmarkten. Een tip, bekijk deze kleuren ook altijd even goed in daglicht. Door het licht in de winkel kunnen deze kleuren er toch net even iets anders uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Een combinatie van kleuren maken is misschien nog wel lastiger. De kleurentrends veranderen elk jaar, maar ook je eigen smaak is natuurlijk ontzettend belangrijk. Het is jouw huis, jouw interieur en jij moet je dus helemaal thuis voelen! Niet alleen een kleur voor de muren, maar ook voor de bank, de stoelen en als laatste de accessoires. Maar hoe kies je dat dan?

Kleurencirkel

Je kunt een kleurencombinatie maken door gebruik te maken van een kleurencirkel. De kleurencirkel is verdeeld in 12 kleuren en 3 categorieën: primair, secundair en tertiair. De drie primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Alle andere kleuren zijn een mengsel van deze drie kleuren. Je kunt kiezen voor een contrasterende kleurencombinatie. Dit zijn kleuren die heel ver uit elkaar liggen, bijvoorbeeld paars en oranje, maar ook het bekende zwart en wit.

Een harmonieuze combinatie is juist een combinatie van kleuren die naast elkaar liggen. Bijvoorbeeld een combi van oranje en rood. Deze kleuren komen het beste tot hun recht in combinatie met neutrale kleuren. Je kunt ook kiezen voor de ton-sur-ton combinatie. Dit noemen we ook wel kleur op kleur. Dit is een combinatie van kleuren uit één dezelfde kleurlijn. Wil je bijvoorbeeld de kleur blauw gebruiken in je interieur dan combineer je verschillende tinten blauw. Dit zorgt voor een rustiger geheel dan wanneer je verschillende kleuren gebruikt.

Hoeveel kleur?

Voor een goed geheel gebruik je de 60-30-10 regel. 60 procent dominante kleur, dat zijn de muren en de vloer, 30 procent secundair zoals de bank, eetkamerstoelen of een kast. De overgebleven 10 procent zijn accentkleur. De woonaccessoires waarmee je je interieur helemaal afmaakt. Je moet er natuurlijk ook rekening mee houden dat sommige kleuren warme tinten zijn en andere kleuren de koelere tinten. Wat voor gevoel wil je uitstralen? Dat kan voor elke ruimte en kamer weer anders zijn.

Maak een kleurenpalet

Vooral de kleuren op de muren vallen vaak anders uit dan jezelf in gedachten had. De tint is net wat donkerder of lichter dan het zou moeten zijn of de kleur past eigenlijk toch niet zo goed in het hele plaatje. Door het maken van een kleurenpalet en een moodboard kun je van tevoren kijken welke woonstijl je mooi vindt en welke sfeer je wilt creëren. Begin altijd met een basis. Kies één of twee basiskleuren, deze kleuren nemen het grootste gedeelte van de ruimte in.

Basiskleur neutraal

Mijn advies is om je basiskleur neutraal te houden. Dit hoeft zeker geen wit te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een wit-tint, grijs of taupe zijn. Bij deze basiskleur of basiskleuren kies je dan drie tot vijf bijpassende kleuren. Dit kunnen kleuren uit een verschillende kleurlijn zijn, maar ook kleuren uit dezelfde kleurlijn. Het is aan jou om te kijken hoeveel je deze kleuren gebruikt. Verf je een hele muur of maak je een lambrisering of een kleurvlak? Zorg ervoor dat het kleurenpalet bij jou past! Zorg ervoor dat je kleurenpalet en moodboard veranderen in jou thuis!

Nog meer inspiratie opdoen?

  • Natural Power
    Hou je van het strand en een natuurlijk, licht sfeertje? In de maatschappij van nu werken veel mensen ook thuis.
  • Interieurtrend spice it up
    Pittig met een tintje terra, go for it. Als echte interieurliefhebbers volgen we de woontrends, zeker op het gebied van kleur, op de voet.
  • Interieurtrend Green Flow
    De natuur is altijd een grote inspiratiebron voor de huidige interieurtrends.
  • Woontrend voorjaar 2023: Summer magic
    Het is bijna voorjaar, we kunnen nu echt aftellen. Zodra de bloemen weer gaan bloeien groeit het verlangen naar de lente. Ook in huis heb jij de kriebels misschien al te pakken.