De voordelen van een ronde eettafel

Ronde eettafels zijn steeds populairder. Dit komt natuurlijk door de vele voordelen van een ronde tafel. Zo neemt een ronde eettafel minder ruimte in beslag dan een grote rechthoekige eettafel. Ook het zitten aan een ronde tafel met meerdere mensen wordt vaak als iets heel prettigs ervaren, je kunt namelijk met iedereen goed oogcontact maken.

Dit geeft natuurlijk veel gezelligheid en is ook heel persoonlijk. Dit alles is ook precies de reden waarom er in een restaurant voor grotere groepen vaak ronde eettafels staan. De ronde vorm zorgt er ook voor dat er geen scherpe hoeken meer zijn. Je kunt je dus niet meer stoten en heb je kleine kinderen, ze kunnen hun hoofd bij een ronde tafel niet aan een punt stoten.

Ronde eettafels zijn er in verschillende maten en materialen en passen daardoor in vele interieurstijlen. Door de ronde vorm zorg je ervoor dat de kamer minder recht-toe-recht-aan lijkt en ronde vormen geven een speels effect. Bij een ronde eettafel schuif je gemakkelijk een extra stoel bij, erg handig dus als je een extra eter hebt.



De nadelen van een ronde eettafel

Er zijn helaas ook een aantal nadelen aan een ronde tafel. Zo nemen de poten van een ronde tafel best veel ruimte in beslag, hierdoor moet je goed kijken of je laten adviseren hoeveel stoelen er daadwerkelijk aan de tafel passen. Vaak is een ronde tafel (kleinere diameter) compacter, waardoor je er minder spullen op kwijt kunt. Dit kan bijvoorbeeld een nadeel zijn bij het tafeldekken, waarschijnlijk passen je pannen er net niet bij. Bij een tafel met een grotere diameter tafel is dit juist weer een voordeel, hier passen ze gemakkelijk. Een ander nadeel van een ronde tafel is dat je deze niet tegen een muur kunt plaatsen en hierdoor staat een ronde tafel altijd midden in de kamer.



Hoeveel stoelen passen er bij een ronde tafel?

Dat ligt net als bij een rechte of vierkante tafel natuurlijk aan de grootte van je tafel en het soort stoel wat je kiest. Over het algemeen passen aan een en ronde tafel met een diameter van 120 cm passen 4 stoelen en een diameter van 130 cm 5 stoelen.

Bij een grote diameter van 150 cm passen 6 stoelen en bij 160 cm wel 8. Vergelijk je dit laatste met een rechthoekige tafel en wil je 8 stoelen plaatsen, dan heb je een tafel van ca. 240/280 cm nodig. Alles is afhankelijk van de ruimte waar de tafel komt te staan en welke stoelen je met de tafel wilt combineren. Heb je de ruimte, kies dan voor een uitschuifbare ronde eettafel.



Het stijlen van een ronde tafel

Een ronde tafel is stijlvol en gezellig. Kies als verlichting voor een grote hanglamp boven je ronde tafel. Kies je voor een lamp die veel licht geeft om zo de hele ruimte te verlichten of voor een lamp die direct naar beneden op de tafel schijnt. Een ronde tafel vraagt om een paar opvallende objecten in het midden. Bijvoorbeeld een bloemenvaas met hoge bloemen, kandelaren of een lantaarn, een theepot of een leuk plantje in een mooie pot.. Kies altijd voor een combinatie van verschillende hoogtes in accessoires voor een mooie dynamiek.

Durf jij te kiezen voor een ronde tafel?


Nog meer inspiratie opdoen?

  • Natural Power
    Hou je van het strand en een natuurlijk, licht sfeertje? In de maatschappij van nu werken veel mensen ook thuis.
  • Interieurtrend spice it up
    Pittig met een tintje terra, go for it. Als echte interieurliefhebbers volgen we de woontrends, zeker op het gebied van kleur, op de voet.
  • Interieurtrend Green Flow
    De natuur is altijd een grote inspiratiebron voor de huidige interieurtrends.
  • Woontrend voorjaar 2023: Summer magic
    Het is bijna voorjaar, we kunnen nu echt aftellen. Zodra de bloemen weer gaan bloeien groeit het verlangen naar de lente. Ook in huis heb jij de kriebels misschien al te pakken.