Ben jij van eenheid, warmte en rust. Durf jij kleuren met elkaar te matchen en een combinatie te maken van kleuren in dezelfde tint afgewisseld met donkere en lichte nuances, lees dan vooral mee.

Wat is ton-sur-ton?

Ton-sur-ton vertaal je vanuit het Frans naar tint op tint. Of zoals we in Nederland ook wel zeggen toon op toon. Ton-sur-ton is het combineren van verschillende tonen en tinten van een kleur voor je haar, interieur of kleding. Bij ton-sur-ton kies je een kleurenpalet dat bestaat uit één basiskleur waarbij verschillende tinten van de basiskleur worden gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan de kleurenkaartjes op de verfafdeling van een bouwmarkt. Die kaartjes bestaan allemaal uit één kleur maar in veel verschillende tinten. Dit kun je ook toepassen in je interieur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 10264314vadena-detail-225x300.jpg

Rust in je interieur

Ton-sur-ton klinkt niet alleen chique, dat is het ook. Het is de perfecte manier om rust te creëren in je interieur en het geeft een stijlvol effect. Veel mensen vinden het kiezen van kleuren en een woonstijl voor hun huis soms lastig en dit is ook zo. Houd je van kleur dan is ton-sur-ton de perfecte manier om kleur toe te voegen aan je huis. Je gebruikt dan één kleur en toch zie je een heleboel verschillende kleuren. Dit zorgt ervoor dat het rustig blijft. Houd je niet van kleur? Ook dan kun je ton-sur-ton heel goed toepassen. Je zult bij wit misschien niet gelijk denken aan een kleurenpalet, maar ook wit heeft een heleboel verschillende tinten. Gebruik de verschillende wittinten bij elkaar in je interieur, ook dan heb je het ton-sur-ton effect.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ludento-sfeer-300x225.jpg

Trend van 2021

Hoewel de ton-sur-ton trend al heel lang bestaat. Is het nu weer helemaal terug. We zien deze stijl in 2021 terug op de muren, meubelen en accessoires. Lijstjes op de muur in dezelfde kleur van de muur, of in een andere tint daarvan. Wandplanken of kubussen aan de muur die zijn geschilderd in dezelfde kleur als die van de muur voor een rustig gevoel. Ook het schilderen van het plafond in dezelfde kleur als de wand zien we steeds vaker terugkomen. Dit zorgt voor eenheid, warmte en rust. Kasten in dezelfde kleur als de muur, een bank in een net andere tint dan die van de muur, het variëren met donker naar licht werkt bij ton-sur-ton perfect. Het verschil in tinten en materialen zorgt voor diepte in je interieur. Zo zien we dit jaar veel velvetstoffen in verschillende tinten toegepast bij banken, stoelen en gordijnen. Ook bij woonaccessoires zien we ton-sur-ton. Denk aan groepjes vazen, beeldjes of potjes in verschillende hoogtes en tinten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 10364981mano-sfeer-300x186.jpg

Hoe pas ik dit zelf toe?

Vind je het toepassen van kleur(en) lastig, maak dan een moodboard. Kies de basiskleur, een secundaire kleur en daarnaast nog één of meerdere accenten van deze kleuren. De basiskleur kun je dan toepassen op de muur. De secundaire kleur pas je toe op de bank, gordijnen en lijstjes op de muur. De accenten van de basis- en secundaire kleur zie je terug in de accessoires, sierkussens of het vloerkleed.

Hier een voorbeeld met één van mijn lievelingskleuren, groen. Als basiskleur kies je voor olijfgroen, als secundaire kleur legergroen en als accentkleur bosgroen. Zo zie je straks veel verschillende kleuren, maar gebruik je dus eigenlijk maar één kleur. Bij deze groene kleuren passen donkere of houten meubelen heel goed. Ook planten horen hier natuurlijk bij. Ben je meer fan van aardse kleuren? Kies dan voor beige, taupe en terra. Bij deze kleuren passen meubelen van licht hout, accessoires van rotan en wandkleden heel goed.

Het combineren van tint op tint zorgt ervoor dat alles altijd bij elkaar matcht en je één geheel krijgt.

Ik ben benieuwd waarmee jij aan de slag gaat! Laat je het ons weten?

Nog meer inspiratie opdoen?

  • Natural Power
    Hou je van het strand en een natuurlijk, licht sfeertje? In de maatschappij van nu werken veel mensen ook thuis.
  • Interieurtrend spice it up
    Pittig met een tintje terra, go for it. Als echte interieurliefhebbers volgen we de woontrends, zeker op het gebied van kleur, op de voet.
  • Interieurtrend Green Flow
    De natuur is altijd een grote inspiratiebron voor de huidige interieurtrends.
  • Woontrend voorjaar 2023: Summer magic
    Het is bijna voorjaar, we kunnen nu echt aftellen. Zodra de bloemen weer gaan bloeien groeit het verlangen naar de lente. Ook in huis heb jij de kriebels misschien al te pakken.