Is een woonkamer met twee bankstellen, vier bijzettafeltjes, twee televisies en twee vloerkleden toch wat teveel van het goede? Dan zal er wat moeten gebeuren voordat jullie kunnen gaan samenwonen. De meeste koppels richten samen in overleg hun huis in met de bijbehorende discussies en uiteindelijk compromissen. Hoe pak je dit aan en vooral: hoe maak je samen van jullie huis een heerlijk thuis? In deze blog vertel ik je hier meer over.

Eerst ontspullen als je gaat samenwonen

Ruim de spullen op waar je niet meer naar omkijkt of welke jullie wellicht dubbel hebben. Wees daarbij streng voor jullie zelf. Spullen die al jaren op zolder of achterin de kast liggen, zal je ook bij het gaan samenwonen niet gebruiken. Zo zorg je alvast voor extra ruimte in jullie nieuwe stek.

Verkoop je spullen online of op een rommelmarkt. Geef je spullen aan de kringloop of aan iemand die deze goed kan gebruiken. Of organiseer een garage-sale en nodig hierbij ook vrienden en familie uit. Een supergezellige en leuke oplossing om je spullen door te geven aan iemand die het wél kan gebruiken.

Maak een moodboard

Knip allebei plaatjes van meubelen, kleuren, stoffen, accessoires, materialen en stijlen uit woontijdschriften die je mooi vindt en plak ze op een moodboard. Noteer of fotografeer ook de spullen die jullie graag mee willen nemen. Bijvoorbeeld omdat deze spullen van sentimentele waarde zijn. Liever niet knippen en plakken? Op Pinterest kun je eindeloos veel woon- en slaapkamerinspiratie opdoen en eenvoudig je eigen moodboard maken, altijd inzien en heel handig; met elkaar delen. Zo leer je elkaars woonstijl en voorkeuren goed kennen en ontdek je de overeenkomsten qua smaak. Zo kunnen jullie je interieur combineren tot één geheel.

Doe concessies

Je zult zeer waarschijnlijk niet al jouw woonwensen in vervulling zien gaan, want het huis is een plek waar jullie je beiden thuis moeten voelen. Compromissen sluiten hoort hier nu eenmaal bij. Met het doen van een paar kleine concessies kom je al een heel eind. Maak altijd een mix van elkaars smaken, zo krijg je een interieur dat voor jullie in balans is. Stel dat een bepaald meubelstuk voor een van jullie onvervangbaar is, maar deze niet past bij de woonstijl die jullie samen hebben gekozen, pimp het dan op. Het zou zelfs kunnen dat als dit meubelstuk een ander kleurtje krijgt, het er wel heel mooi bij past. Wees dus creatief.

Shoppen

Ontbreekt er nog iets aan de inrichting, dan kun je samen gaan shoppen. Wanneer jullie samen op pad gaan voor de de inrichting van het huis, zul je merken dat het echt een huis van jullie samen wordt. Plan niet meteen een hele dag, het kost namelijk veel energie, zeker als jullie net niet vinden wat jullie zoeken. Plan daarom een aantal ochtenden of middagen in en sluit deze af met een lekkere lunch of diner. Waai niet met alle woontrends mee en kies zoveel mogelijk voor basic kleuren die jullie allebei mooi vinden. Hierdoor kun je later gemakkelijk qua look veranderen.

Samen meubelen kopen is ontzettend leuk. Op zoek naar die ene leuke comfortabele bank, salontafels, lampen en alles wat je nog meer nodig hebt voor jullie nieuw huis. Hierbij hoort maar één tip; meten is weten! Meet vooraf de maten op zodat jullie tijdens het shoppen op zoek kunnen gaan naar mooie meubelen in de juiste maten. Maak eventueel een plattegrond van je woning met de maten. Of maak een afspraak voor een gratis interieuradvies. Hier krijg je allemaal je geen spijt van!

Samen klussen

Is het eindelijk zover en hebben jullie de sleutel van het huis? Pak het moodboard erbij en begin met het kiezen van de kleuren voor de muren en welke vloeren hierbij gaan komen.

Zeker de vloer is enorm belangrijk voor de kleurstelling in huis. Een houten vloer vraagt om andere kleuren dan een gietvloer. Schakel hulp van vrienden en familie in om muren te schilderen, vloeren te leggen en meubelen te verhuizen. Zo gaat het niet alleen twee keer zo snel, het is ook een fijne manier om elkaars vrienden en familie beter te leren kennen.

Creëer sfeer in je huis

Je gaat samenwonen en dat betekent dat je samen een nieuwe stijl creëert die iedereen in huis vertegenwoordigd. In ieder geval in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer en keuken. Blijf realistisch en sta er allebei voor open om dingen los te laten. Dit is het begin van een nieuw leven samen en betekent dat je vaker compromissen zal mogen sluiten.

Ik denk dat de inrichting van jullie huis met bovenstaande tips mooi afgestemd gaat worden. Wil je meer tips op het gebied van wooninspiratie? Check dan meer inspirerende blogs op deze website.

Nog meer inspiratie opdoen?

  • Natural Power
    Hou je van het strand en een natuurlijk, licht sfeertje? In de maatschappij van nu werken veel mensen ook thuis.
  • Interieurtrend spice it up
    Pittig met een tintje terra, go for it. Als echte interieurliefhebbers volgen we de woontrends, zeker op het gebied van kleur, op de voet.
  • Interieurtrend Green Flow
    De natuur is altijd een grote inspiratiebron voor de huidige interieurtrends.
  • Woontrend voorjaar 2023: Summer magic
    Het is bijna voorjaar, we kunnen nu echt aftellen. Zodra de bloemen weer gaan bloeien groeit het verlangen naar de lente. Ook in huis heb jij de kriebels misschien al te pakken.