Veel gestelde productvragen

Redenen waarom plooivorming ontstaat:

1) Doordat de zitting in verschillenden hardheden kan worden geleverd (Soft, Medium, Hard), kan het zijn dat er bij een zachtere zitting plooien tevoorschijn komen bij gebruik, dit is een natuurlijk verschijnsel en geen gebrek of productiefout.

2) Het is karakteristiek bij een softere vulling dat het gestoffeerde materiaal meer een ‘doorleefde’ look krijgt, dit is een groot verschil met een zitting die bijvoorbeeld met het stevigere materiaal Bonell is gevuld. Bij dat materiaal zal de plooivorming minder zijn.

Niet iedere stof gedraagt zich hetzelfde op ieder model. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Linnen stoffen zijn over het algemeen rekbaarder dan veloursstoffen (denk maar aan uw linnen broek). Ook zijn grof los geweven stoffen elastischer dan fijne strak geweven stoffen. Met dunne stoffen is de kans op plooivorming ook groter. Daarnaast is ook de grootte van het kussen van een bank van invloed op plooivorming. Des te groter het kussen des te eerder kleine plooivorming kan ontstaan. Ten slotte is het type kussenvulling van invloed. Des te zachter de vulling, des te eerder kans op plooivorming. Plooivorming geeft een bank of fauteuil juist wel dat nonchalante karakter.

Nonchalant effect
Een nieuw lederen zitmeubel toont in het begin eventueel nog een beetje strak en stug. Maar zodra je het meubel eenmaal in gebruik hebt, zal er plooivorming ontstaan. Dit geeft een mooi nonchalant effect. Behalve de lederen bekleding zelf, zullen ook de vullingen en de vering in je meubel zich in stugheid aanpassen, waardoor je van een optimaal en natuurlijk zitcomfort kunt genieten. Bij zachte vullingen zal de nonchalante plooivorming overigens meer aanwezig zijn dan bij stevigere vullingen.

Ook kan de bekleding op je meubel plooivorming vertonen (dit kan ook na verloop van tijd optreden). Plooivorming komt voort uit de natuurlijke rek in de bekleding. Deze rek is nodig om teveel druk op de naden en daarmee onnodige slijtage te voorkomen. Dit zijn normale eigenschappen en zijn geen grond voor reclamatie.

Bij het in gebruik nemen van een bankstel begint een proces waarbij het lichaamsgewicht de zitting indrukt. Hierdoor verandert de zitvulling. Het is dan ook wenselijk om de zitplaatsen in een bank zo gelijkmatig mogelijk te gebruiken om een eenzijdig inzakken van de vulling te vermijden. Als je altijd op dezelfde plaats zit, zal er immers verschil optreden met de andere zitplaatsen doordat je de bank alleen plaatselijk belast. Ook kan verschil in hardheid optreden door technische constructies bijvoorbeeld tussen zittingen en hoekdeel of tussen zittingen en longchair. 

Naargelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht zal gemiddeld na 3 tot 6 maanden de optimale zachtheid worden bereikt. Na deze eerste gebruiksperiode wordt het comfortniveau optimaal en blijft het jarenlang stabiel. 

De binnenkant (de grondstof) die in de eerste plaats het comfort bepaalt is polyurethaan-foam. Een eigenschap van polyurethaan-foam is, dat het aanvankelijk in een nieuw zitmeubel harder is. Die hardheid daalt in ca. 6 maanden met 15% tot 20%, om zich dan voor vele jaren te stabiliseren. Het gewenste comfort is dan bereikt.

Koudschuim of High Resilience (HR) schuim is schuim met een hoge veerkracht. De basis is polyurethaan. De naam ‘koudschuim’ is afgeleid van de term ‘cold cure moulding’: schuim dat in niet verwarmde mallen wordt vormgegeven. Het heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt, een enorme veerkracht bezit en goed vocht afvoert. De hardheid zal afhankelijk van het schuimtype, gebruiksduur- en intensiteit steeds verminderen waardoor plooivorming op elk bankstel onvermijdelijk wordt. 

Na deze eerste gebruiksperiode, ook wel inzit-periode genaamd, is het comfortniveau optimaal. Dit is het zitcomfort waar je de komende jaren op kunt rekenen. Om direct bij ingebruikname van zitkussens uit een polyurethaan schuim of koudschuim een zachter comfort te creëren kunt u een aantal keer rustig met uw knie in de zitkussens duwen. Belangrijk is dat je tijdens deze inzit-periode alle zitplaatsen gelijkmatig belast, dit om de garantie van 1 jaar op de vullingen te waarborgen. 

Voor alle zitmeubelen geldt dat ze enkele maanden gebruikt moeten worden om het zitcomfort optimaal te ervaren. Kussens passen zich namelijk aan het lichaamsgewicht en kunnen zich hiernaar gaan vormen. Ook de ondersteuning van de zitting wordt soepeler naarmate het zitmeubel vaker belast wordt en kan daardoor wat aan stevigheid verliezen. Dit is een normaal en natuurlijk proces en geen fout van of in het product.

>

Shading is een eigenschap van poolweefsels. Dat zijn weefsels waarbij de draadjes omhoog staan, bijvoorbeeld bij de velours stof. Doordat de draadjes omhoog staan, hebben deze stoffen een 'warm' en karakteristiek aanzien. Poolstoffen kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden. Dit noemen we ‘shading’. Er ontstaan zogenaamde 'schijnvlekken'. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting. Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus niets te maken met verkleuren of slijtage.

Shading verminderen
De bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kun je de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet je de stof minimaal 6 uur laten drogen. Helemaal egaal krijg je de plekken echter nooit. Shading is en blijft een eigenschap van poolstoffen. Het heeft geen invloed op de sterkte en dus de kwaliteit van de stof. Het geeft juist die mooie nonchalante vintage look.

Pilling is het ontstaan van losse vezeltjes op de stof, die door draaiende bewegingen op de stof gaan vervilten of klitten. Het zijn eigenlijk overbodige, uitstekende vezeltjes die gaan ‘pillen’. De mate van pilling is afhankelijk van de binding, de vezellengte, de vezelsoort en de intensiteit van gebruik. Stoffen met wol kunnen eerder gaan pillen dan andere stoffen. Deze zogenaamde pilling kan ook komen door wrijving van een kledingstuk en/of fleeceplaid. Te intensief stofzuigen en borstelen vergroot ook aanzienlijk de kans op pilling. Daarom adviseren wij om uw zitmeubel te stofzuigen met een lage zuigkracht in combinatie met het borstelhulpstuk. Overigens wordt pilling in de loop van de tijd minder. 

Vezelbolletjes verwijderen
Je kunt de vezelbolletjes het beste met een pluizentondeuse (verkrijgbaar in winkels met huishoudelijke artikelen) verwijderen.

Wanneer een zitmeubel is opgebouwd uit diverse elementen, dan kan de opbouw van een afwijkend element zoals een hoek of ottomane, afwijken van de opbouw van de normale zitelementen. Dit omdat het een andere vorm en/of afmeting betreft, waardoor ook de ondersteuning weer anders zal zijn. Hierdoor kan er mogelijk een verschil in zitcomfort ondervonden worden. Dit verschil in opbouw en zitcomfort is een normaal verschijnsel en kan niet als argument gebruikt worden voor een klacht

Bij bepaalde type stoffen (velours en microstoffen) is het karakteristiek dat de stof gaat glanzen, dit komt door bepaalde lichtinval en hoe het zitmeubel in het zicht geplaatst is. Houd het kussen in verschillende posities voor een raam. Je zult zien dat de stof door de lichtinval verschillende kleuren laat zien. Dit is inherent aan deze stof. 

Tips om verkleuring te beperken:

- Vermijd direct zonlicht 
Stoffen bekleding op zitmeubelen verschiet van kleur onder invloed van (zon)licht. Het beste is om direct zonlicht te vermijden en gebruik te maken van raambekleding zoals zonwering, shutters, screens etc. Katoenen en linnen stoffen zijn hier in het bijzonder gevoelig voor. Als je veel directe lichtinval hebt, kun je bij aanschaf het beste een wollen stof kiezen. Vele stoffenleveranciers geven de ‘lichtechtheid’ van een stof aan met een cijfer van 1 tot 8. Dit cijfer geeft aan in welke mate de stof ‘lichtecht’ is, ofwel gevoelig is voor licht, waarbij een lager cijfer betekent dat de stof gevoeliger is voor licht. 

- Vermijd negatieve invloeden van buitenaf 
In het dagelijks gebruik hebben we te maken met allerlei stoffen die op het zitmeubel terecht kunnen komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleur afgifte van jeanskleding, chips, kranteninkt en tal van andere negatieve invloeden van buitenaf zoals vetten, zuren en transpiratie die door handen, haren en andere delen van het lichaam, altijd worden afgegeven. Ook medicijngebruik kan hierop van invloed zijn. Dergelijke klachten vallen niet onder de garantie. 

- Spijkerbroeken en andere jeanskleding
De samenstelling van een spijkerbroek (denim) bestaat uit 100% katoen. Een spijkerbroek is gekleurd met z.g. 'slechte' kleurstoffen. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Om de kans op 'blauwe waas' enigszins te verminderen wordt aangeraden een spijkerbroek eerst grondig te wassen voordat deze in gebruik wordt genomen. 

Spijkerstof kan niet alleen afgeven. Het is bovendien harder dan de meeste stoffen en er zitten 'spijkers' op. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.

Transpiratie en medicatie
Een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is gezond. Hierdoor worden echter ook een aantal chemische stoffen afgescheiden, die zeer langzaam maar zeker de stof of het leer kunnen aantasten en mede doen slijten. Dit gaat nog sneller bij mensen die medicijnen gebruiken.

Tip: wissel regelmatig van plek en kussens. Aantasting van de stof door bovenstaande zaken vallen echter altijd buiten de garantie. 

Ben alert op scherpe voorwerpen
Veel stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen het weefsel blijvend beschadigen. Let er op wat je in je zakken hebt en laat kinderen liever niet met scherpe voorwerpen op zitmeubelen spelen. 

Klittenband
Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus bijvoorbeeld op bij kinderschoenen met klittenband. 

- Steek losse draden terug
Hoe zorgvuldig wij onze zitmeubelen ook bekleden, er kan in de weefsels altijd een draad los komen te zitten. Naai loshangende rafels c.q. draden met een kromme naald 'terug in het grondweefsel'. Knip nooit losse draadjes af!

Losse rug- en zitkussens
Het woord 'losse' betekent, dat de kussens tijdens het gebruik kunnen worden verschoven en telkens weer in de oorspronkelijke positie teruggebracht moeten worden. Het voordeel van deze vorm van stofferen is dat de kussen onderling verwisseld kunnen worden en dat hierdoor een gelijkmatig gebruik van de kussens mogelijk is. 

Rugkussens/zitkussens

Bij losse en opgezette rugkussens, welke met veren, watten of polyethervlokken gevuld zijn, is het noodzakelijk, dat deze kussens na gebruik weer opgeschud worden om de oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Men kan dit vergelijken met het dagelijks opschudden van een hoofdkussen of een dekbed. Door middel van deze vorm van stofferen wordt een bijzonder zitcomfort ontwikkeld.

Meubels kunnen vies worden door de vacht van je huisdier. Dieren hebben een natuurlijke afweer tegen kou en regen door de zuurtegraad van hun bloed. Hun vacht kan een vet- of transpiratievlek veroorzaken die meestal niet meer verwijderd kan worden. Dit is ook van toepassing op stoffen bekledingen.Huisdieren en leder gaan niet samen. Het is niet erg als een hond of een kat één keer op je bankstel zit of ligt maar als dit een gewoonte wordt en je huisdier ligt iedere avond op de bank of fauteuil dan zal na verloop van tijd het leder vet en vies worden door de vacht van je huisdier. Dieren hebben een natuurlijke afweer tegen kou en regen door hun zuurtegraad van het bloed, hun vacht kan een vet/transpiratie vlek veroorzaken die soms niet meer verwijderd kan worden. Dit is ook van toepassing op stoffen bekledingen.

Het kan voorkomen dat je een kleine ‘beweging’ ervaart bij het naar voren cq. naar achteren gaan zitten. Deze speling op de buis ten opzichte van de zit is nodig om de fauteuil soepel te laten draaien. Als je de buis strakker op de draaipoot zou monteren, dan zou de draaifunctie te stroef gaan. 

Eerste keer opladen voor eerste gebruik
De accu minstens 8 tot 12 uur lang opladen om zo de volledige gebruikscapaciteit te bereiken. Om de levensduur van de accu te optimaliseren, is het van belang de oplader na het laden van het oplaadpunt los te koppelen (de oplader nooit continu aan de accu aangesloten laten). 

Algemene gebruikshandleiding accu 

a. Belangrijk: bij het opladen van een koude accu (5 graden of minder) dien je, in een warme kamer de accu tenminste 1 uur op kamertemperatuur laten komen. 
 b. De accu mag niet opgeladen worden bij temperaturen onder 0 graden en boven 40 graden. 
c. Gebruik de accu en oplader uitsluitend in droge en geventileerde ruimtes.
d. Uitsluitend de originele accu, kabels en adapter/lader gebruiken.
e. Het gebruik van een verlengkabel is af te raden.
f. De accu en adapter/lader mogen nooit met een beschadigde kabel of stekker worden gebruikt.
g. De accu dient met de nodige zorgvuldigheid gebruikt te worden, dus niet laten vallen, stoten, of aan sterke vibraties blootstellen.
h. Als de accu of adapter/lader beschadigd zijn mogen deze niet meer gebruikt worden. Neem contact op met onze klantenservice om de beschadigde onderdelen te laten vervangen.
i. Accu niet aan open vuur blootstellen, of deze demonteren/openen.
j. Accu niet in water onderdompelen.
k. Buiten het bereik van kinderen houden. 

Milieu
Gooi de accu aan het eind van zijn levensduur niet weg bij het normale huisvuil maar lever deze in bij een door de overheid aangewezen inzamelpunt. Op die manier lever je een bijdrage aan een schonere leefomgeving. 

Belangrijk: De accu dient ook bij géén of weinig gebruik minstens één keer in de 3 maanden volledig te worden opgeladen.

Garantie accu en oplader: 1 jaar.

De meeste houtsoorten kunnen, indien onbehandeld, o.a. met een “olie” worden beschermd of afgewerkt. Hierdoor blijft het “natuurlijke karakter” behouden en wordt deze direct beschermd tegen invloeden van buitenaf, zo voorkom je vlekken of kringen.

Meer informatie over het onderhoud van houten meubels.

Let op!
Afhankelijk van welke olie wordt gebruikt, zal er een andere natuurlijke houtkleur ontstaan. Voor meer informatie kun je terecht in één van de Pronto Wonen winkels.

Alle vermelde afmetingen van de meubels zijn circa. Met name de breedtematen kunnen een kleine afwijking hebben. Dit komt doordat de maten van het hout niet altijd gelijk zijn. Daarvan zijn we afhankelijk van onze leverancier.