Stofeigenschappen

Meubelstoffen worden onderverdeeld in 5 gebruiksklassen

1. Decoratief gebruik (tot 6000 Martindale- slijtvastheid)

Stoffen in de gebruiksklasse Decoratief gebruik hebben een geringe slijtweerstand en zijn alleen geschikt voor het gebruik op zitmeubelen die uitsluitend een decoratieve functie hebben.  Bijvoorbeeld een siermeubel in de hal of slaapkamer, waarop hoogst zelden iemand korte tijd zit.

2. Licht gebruik (6000 tot 15 000 Martindale- slijtvastheid)

Meubelstoffen in de gebruiksklasse Licht woongebruik zijn geschikt voor meubelen die voorzichtig en niet dagelijks worden gebruikt. Normaal woongebruik (15 000 tot 40 000 Martindale) Meubelstoffen in de gebruiksklasse Normaal gebruik zijn bestand tegen dagelijks enkele uren gebruik in een gemiddelde gezinssituatie. Wel dient daarbij bedacht te worden dat op zichzelf niet ongebruikelijke gewoontes en situaties kunnen leiden tot een meer dan normale belasting van de meubelstof. Bijvoorbeeld een zitplaats voor deTV die dagelijks vele uren wordt gebruikt. 

3. Intensief gebruik (40 000 tot 75 000 Martindale- slijtvastheid)

De gebruiksklasse Intensief gebruik geeft aan dat hier sprake is van een sterke meubelstof die bestand is tegen dagelijks enkele uren intensief gebruik, bijvoorbeeld in een druk gezin. Deze gebruiksklasse wordt ook aanbevolen wanneer er sprake is van een vaste zitplaats voor de TV die dagelijks vele uren wordt gebruikt. Deze stoffen zijn ook geschikt voor gebruik in werksituaties. Een vergelijkbaar gebruik kan ook in de woonsituatie voorkomen, bijvoorbeeld een computer-werkplek thuis. Meubelstoffen in deze gebruiksklasse kunnen dagelijks vele uren zeer intensief worden gebruikt.

4. Gebruiksklassen lichtechtheid

De mate waarin een meubelstof bestand is tegen het verkleuren onder invloed van zon-, dag- en kunstlicht is afhankelijk van de gebruikte kleurstoffen en speciale behandelingen.  Het is technisch niet mogelijk stoffen te vervaardigen die onder invloed van licht in het geheel niet verkleuren, zeker niet wanneer een stof regelmatig vele uren aan direct zonlicht wordt blootgesteld.  Bij donkere kleuren is de verkleuringsneller zichtbaar dan bij lichtere. Om de mate van lichtechtheid te bepalen is er een internationale beoordelingsschaal van 1 – 8.  Een toename van één punt betekent dat de lichtechtheid is verdubbeld.  Het duurt dan twee keer zo lang voordat de stof gaat vervagen. 

De beoordelingsschaal is als volgt: Lichtechtheid 
1 = slecht
2-3 = voldoende
4-5 = goed
6-7 = zeer goed
8 = uitmuntend

Voldoende
Meubelstoffen met een lichtechtheid in de klasse Voldoende zijn redelijk bestand tegen daglicht en kunstlicht.  Het wordt afgeraden deze stoffen aan direct zonlicht bloot te stellen.

Goed
Meubelstoffen met een lichtechtheid in de klasse Goed zijn goed bestand tegen kunsten daglicht en redelijk bestand tegen zonlicht.  Bij langdurig blootstellen aan zonlicht kan verkleuring optreden.

Zeer goed
Meubelstoffen met een lichtechtheid in de klasse Zeer goed zijn zeer goed bestand tegen kunst- en daglicht en redelijk goed bestand tegen zonlicht.  Bij langdurig blootstellen aan zonlicht kan na geruime tijd een lichte verkleuring optreden.

Uitmuntend
Meubelstoffen met een lichtechtheid in de klasse Uitmuntend zijn uitermate goed bestand tegen kunst- en daglicht en zeer goed bestand tegen zonlicht.  Bij langdurig blootstellen aan zonlicht kan na langdurige tijd een zeer geringe, haast voor het oog niet zichtbare, verkleuring optreden.

5. Gebruiksklassen pilling

Een pil is een klein bolletje vezels dat ontstaat aan de oppervlakte van de stof dat veroorzaakt wordt door slijtage of wrijving.  Dit zorgt ervoor dat een meubel er versleten uitziet.  Het is echter een normaal fenomeen en geen teken dat de stof van slechte kwaliteit is. Losse vezels hebben de natuurlijke gewoonte om naar het oppervlak van de stof te verplaatsen waar ze door wrijving draaien en balletjes vormen.  Al ziet het er niet mooi uit, het betekent niet dat de stof uit elkaar valt en het heeft geen invloed op de duurzaamheid en functionaliteit van de stof. Pilling is te verwijderen met een pil kam.  Een pilling test wordt uitgevoerd, om te bepalen of een stof pilling veroorzaakt.  De test wordt uitgevoerd met een rub en dry test. De test voor pillen wordt, net als de slijtweerstandtest, uitgevoerd met de Martindale-machine.  De stof wordt tegen dezelfde standaardstof gewreven als bij de slijtweerstandtest, maar nu wordt er geen druk uitgeoefend.  Na de test wordt er een beoordelingsschaal gegeven van 1 (laagste) tot 5 (beste).

Pillingschaal van klasse 1 tot 5
Pilling 1 = veel pluisvorming 
2 = vrij veel pluisvorming 
3 = lichte pluisvorming 
4 = vrijwel geen pluisvorming 
5 = geen pluisvorming

Over het algemeen is het advies voor regulier dagelijks gebruik tot intensief gebruik een pilling van 3-4, met de voorkeur naar 4, aan te houden.

Meubelstoffen van natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn 100% natuurlijk, zoals brandnetelvezel, hennep, jute, katoen, linnen, mohair, vlas, wol en zijde.
Brandnetelvezels 
Brandnetelvezels en draden zijn het materiaal van de toekomst.  Inmiddels is de interesse in duurzame draden en alternatieven voor katoen toegenomen.  Deze nieuwe trend voor brandnetelvezels wordt gedreven door de zorgen over de schadedie de productie van stoffen zoals katoen aanricht.  In de zoektocht naar nieuwe, milieuvriendelijke stoffen blijkt brandnetel een succes te zijn.

Hennep

De kenmerken van de hennepvezels en de speciale pique uitstraling maakt deze stof perfect voor het ontwikkelen van meubelstof.  Hennep absorbeert vocht zonder een vochtig gevoel af te geven en het materiaal laat het vocht weer perfect los!  Hennep stoffen kunnen temperatuur enorm goed reguleren, zelf bij extreme hitte voelt hennep aangenaam koel aan.  Stof van hennep heeft antibacteriële eigenschappen.  De wafelbinding zorgt voor een mooi volume in de stof en vergroot het absorberendvermogen.

Jute

Jute stof heeft een echte landelijke uitstraling.  Het geeft uw project textuur en een specifiek karakter. Jute stof is gemaakt van plantaardige bastvezels die tot ruwe en sterke draden zijn gesponnen.  Deze stofsoort is momenteel erg populair en leent zich voor de meest uiteenlopende toepassingen.  Voor het bekleden van zitmeubilair en voor decoratieve doeleinden om uw interieur te verfraaien en te voorzien van een warme en knusse ambiance.

Katoen

Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant.  Na het plukken en het verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen, waarna het verwerkt kan worden.  Katoen heeft van nature een draaiing in de vezel zitten, waarvan een klein stukje vezel geen schubben heeft. Wanneer het materiaal nat is, wordt het juist sterker.  Katoen is niet zo makkelijk te vervormen als wol.  Het product is van oorsprong een beetje dof, de glans ontstaat door de lichtinval.  Het katoen is goed te bewerken, maar verkleurt door lichtinval.Linnen

Linnen is van alle natuurlijke weefsels het sterkst.  Het neemt goed vocht op, is vormvast en stoot vuil af. Linnen is gemakkelijk te onderhouden maar is net zoals katoen een natuurlijk (cellulose houdend) weefsel.  Ook hier wordt het weefsel tijdens de fabricage iets uitgerekt en kan de stof bij het wassen krimpen. Een ander nadeel van linnen is dat het snel kreukt.  Voordelen zijn echter dat het comfortabel aanvoelt en vlekken eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Mohair

Mohair wordt gemaakt van het haar van de angorageit en is de meest duurzame dierlijke vezel.  De wol van een angorageit groeit ongeveer 2 centimeter per maand.  Daarom wordt de angorageit tweemaal per jaar (in april en oktober) geschoren en levert ongeveer 3,5 tot 4,5 kilogram wol per schering op. De ruwe mohair is goed te spinnen, uitstekend te verven en glanst als zijde. De mohairindustrie kent een lange traditie.  De branche voert een eigen, internationaal gebruikt, wolmerk.  Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid.  De vezels zijn zeer elastisch. De kleurechtheid en het kreukherstellend en vuilafstotend vermogen zijn enkele van de meest bekende kenmerken.  De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezels.  Het materiaal is sterker dan schapenwol, maar krimpt en vervilt ook. De fijnste mohair, ook wel kidmohair genoemd, is afkomstig van de eerste schering van een jong geitje.

(Scheer)wol

Wol bestaat uit zachte, dunne haren, meestal van de vacht van schapen.  De vezel van wol is zeer dun en heeft de vorm van een hol buisje waar lucht in zit. Wol is een sterk materiaal en laat zich goed reinigen. Tevens is het goed te bewerken en neemt het pigment prima op.  De meeste wol wordt geproduceerd in Australië, China en Nieuw- Zeeland. Wol is gekroesd. Het heeft tot 20 bochten per 25 millimeter. Hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden.  Beide eigenschappen, de schubben en de kroes, maken dat het ook makkelijk gesponnen kan worden. De vezels haken namelijk makkelijk in elkaar en blijven daarna aan elkaar vastzitten.  Scheerwol is de onbeschadigde wol, geschoren van een gezond en levend schaap en is in een winkel te herkennen aan het internationale wolmerk. Wolvezels variëren in dikte, tussen 10 micrometer van de fijne wol in de binnenvacht van het Merino schaap tot 40 micrometer van de buitenvacht in het Shetland schaap. Wol heeft van nature een hoge elasticiteit. Dit betekent dat wol de neiging heeft terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Wol heeft een hoge rek en kan 30 tot 40 procent worden uitgerekt zonder te breken.  De treksterkte van de vezel is veel lager dan die van vele andere vezels.

Zijde

Natuurzijde wordt gemaakt uit het coconspinsel van de zijderups.  Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat.  De zijdeteelt stamt uit China, waar men al in de oudheid ontdekte hoe deze vlinder te kweken was. Zijde werd een belangrijk exportproduct voor China en via de zijderoute werd de zijde tot in het Romeinse Rijk verhandeld.  Wist je dat de zijdedraad 300 tot 900 meter lang is en ongeveer 10micrometer dik. Ongeveer 5000 cocons zijn nodig om 1 kilogram zijde te maken, en mannetjes leveren meer en betere zijde dan vrouwtjes. 

Meubelstoffen van synthetische materialen

Een materiaal is synthetisch als het alleen maar uit 100% synthetisch materiaal bestaat, dus ook van combinaties van synthetische materialen.  Synthetische stoffen zijn: acryl,cradura, elastan, helanca, koolstofvezel, lenzing, nylon, netweave, polyamide, polyester,polyolefin, polypropeen, rayon, staalvezel, trevira CS, viscose.

Acryl

Acryl is een synthetische stof die vaak gebruikt wordt als alternatief voor wol.  De acrylvezel is in verschillende doorsneden te vinden: de ronde vorm, de boonvorm, de haltervorm en de gelobde vorm.  Vaak vertonen de vezels spleetjes in de lengterichting.

Cradura

Dit is een gemodificeerde viscose die vlamwerend is gemaakt volgens “Cradle to Cradle” criteria.

Elastaan

Elastaan (ook de Duitse schrijfwijze Elastan en de Engelse term spandex zijn gangbaar) is een kunstvezel die zich van andere kunstvezels onderscheidt door zijn grote elastische rekbaarheid.  Het kenmerk van elastaan is dat het tot 6 keer de oorspronkelijke lengte uitgerekt kan worden en dan bij wegnemen van de spanning tot de oorspronkelijk lengte terugkeert. Met andere woorden, elastaan heeft een elastischerek van 500%.

Lenzing

De naam is ontleend aan het bedrijf wat dit merk voert: Lenzing Modal.  Dit Oostenrijkse bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van textiel en vezels, in het bijzonder in kunstmatige vezels uit cellulose.  Deze vezels worden meestal als bijmenging gebruikt in katoen, polyester en polyamide.

Netweave

Netweave is een semitransparante, zelfdragende netstof. Hoewel de elegante en luchtige structuur het niet doet vermoeden, is Netweave zeer sterk.  Meestal bestaat het materiaal uit een combinatie van PVC en polyester.

Nylon

Nylon is een thermoplastisch materiaal dat werd uitgevonden als vervanging voor zijde.  Nylon is een afvalproduct van ruwe olie. Het is een zeer sterk materiaal en wordt vaak verwerkt met katoen of touw.  Wanneer het materiaal warm wordt gaat het plakken. Nylon ervaart vrijwel geen nadelen wanneer het nat is en is goed te verven. 

Polypropeen

Polypropeen is een thermoplastisch polymeer met brede toepassingen dus ook voor meubelstoffen. Polypropeen staat ook bekend onder de oudere benaming polypropyleen.  Polypropeen kan zeer zuiver worden gemaakt.  Het polymeer is goed bestand tegen chemische oplosmiddelen, basen en zuren. Het is ook bestand tegen bacteriegroei en daarom geschikt voor meubelstoffen in de medische branche.

Polyester

Polyester is een veelzijdige vezel.  Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan.  Polyester is een gladde, ronde vezel waarin vaak al kleine zwarte puntjes voorkomen.  Bij het afknippen van de vezel zal op deze plaats de vezel platter worden. Polyester wordt veel gebruikt als mengvezel bij katoen, wol en viscose.

Polyamide

Polyamide bestaat meestal uit een rechte vezel, die eventueel gematteerd kan worden.  Er bestaat ook een polyamide vezel met een textuur.  Deze vezel heeft een grotere elasticiteit en is volumineuzer.  Polyamide wordt, gemengd met wol, veel gebruikt in gordijnen en meubelbekleding. Polyamide is licht van gewicht en makkelijk te vouwen.  Het is sterk, het scheurt niet, het kreukt niet, behoudt zijn vorm en droogt heel snel.  Het is elastisch en waterafstotend.

Rayon

De verouderde benaming voor rayon is kunstzijde, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose.  Het is een materiaal vervaardigd uit een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Kunstzijde moet niet worden verward met de veel modernere stoffen, vervaardigd uit synthetische vezels.

Trevira CS

Trevira CS is een fijn filamentgaren uit polyester. De vlamvertragende eigenschappen van Trevira CS zijn ingebouwd in de chemische structuur van de vezels waaruit deze garens opgebouwd zijn en verdwijnen dus niet, ook niet na veelvuldig wassen.  Trevira CS (merknaam voor permanent vlamvertragende polyester) stoffen beschikken over een groot aantal belangrijke voordelen en zijn optimaal in elk gebruik. De vormvastheid is buitengewoon groot.  En ook de waseigenschappen zijn uitstekend: een snelle reiniging, lage wastemperaturen, gering wasmiddel verbruik en korte droogtijden zijn goed voor het milieu. Trevira CS stoffen zijn gemakkelijk in onderhoud, hebben een hoge kleur -en lichtechtheid, zijn rot en schimmelvrij en bevatten geen schadelijke stoffen.  Internationale testen tonen aan dat Trevira CS anti-allergisch en bijzonder huidvriendelijk is.