Plooivorming

 

Plooivorming van je zitmeubel

Bij een nieuw zitmeubel zal de vulling van de bank altijd iets stugger zijn. De bekleding van je zitmeubel zal er ook strakker uitzien. In de eerste periode van het gebruik zal de vulling van de bank zich gaan vormen naar een optimaal zitcomfort. de bekleding zal zich gaan vormen naar de vulling van de bank. Na de inzit periode, die varieert van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van hoe intensief het zitmeubel gebruikt wordt, heeft het zitmeubel het optimale zitcomfort bereikt. Net als bij nieuwe schoenen, pas na enige tijd lopen ze lekker. In schoenen ontstaan dan ook de eerste rimpelingen. In deze periode kunnen er, door elasticiteit van de stof, plooien ontstaan. Dit is dus nodig om het zitcomfort te verhogen. Een bank met een zachter, comfortabeler zitcomfort zal meer plooien laten zien dan banken met een harder zitcomfort.
Een houten tuinbank zal niet plooien. Houten klompen zullen geen rimpelingen krijgen. Beide bieden dan ook weinig comfort. Het is belangrijk dat je in de eerste periode van de het gebruik alle zitplaatsen gelijkmatig belast. De bekleding stof en de vulling zullen zich daarom ook gelijkmatig gaan vormen en overal het optimale zitcomfort bereiken. de hardheid van de vulling zal, afhankelijk van het type vulling, de gebruiksduur en intensiteit verminderen., waardoor plooivorming op ieder zitmeubel onvermijdelijk is.
Bij een bank met losse kussens is het belangrijk dat je wekelijks de kussens goed opschud. Door de soepele, comfortabele vulling wordt de vulling ingedrukt op de plaatsen die belast worden. Door het opschudden van de kussens behouden deze de juiste vorm en het juiste comfort.