De eettafel is vaak een centraal punt in huis om gezellig samen te zitten en samen te eten. Het is dus handig om deze belangrijke plek in je huis praktisch vorm te geven. Meestal wordt er gekozen voor een rechthoekige tafel met zes stoelen. Er zijn nog zoveel meer mooie designs zoals een ronde, ovale of vierkante tafel. In deze blog lees je hier alles over! 

Ronde vormen

Ronde vormen in huis zijn stijlvol, geven een verrassend en knus effect en de vloeiende lijnen maken het geheel minder strak. Deze vorm past goed in verschillende interieurstijlen. Door de ronde vorm van de tafel kun je iedereen die bij jou aan tafel zit goed zien. Je kunt iedereen in de ogen kijken en dit zorgt natuurlijk voor meer gezelligheid. Er zit niemand op het ongezellige hoekje, waarbij je je soms zelfs buitengesloten kunt voelen als het gesprek net aan de andere kant van een rechthoekige tafel plaatsvindt.

Aan een ronde tafel zit iedereen knusser bij elkaar, zodat je makkelijker een gesprek voert waar iedereen bij betrokken wordt. Ook voor spelletjes of een gezellig etentje is rond een ideale vorm. Dat een ronde vorm geen punten heeft is zeker in een gezin met kleine kinderen een groot voordeel. Ook neemt een tafel met een ronde vorm minder ruimte in beslag en is dus zeker voor kleinere ruimtes een groot voordeel. Vaak hoor je bij een ronde vorm dat een nadeel is dat je er met minder mensen aan kunt zitten. Dit is echt een misverstand.

Kijk vooral goed naar de maat van het tafelblad. Bij een diameter van 1,30 m en 1,40 m heb je ruimte voor 5 personen en bij 1,50 m voor 6 personen. Neem bijvoorbeeld de ronde eettafel Mascaro. Deze is in de ronde en ovale uitvoering leverbaar in drie verschillende afmetingen. Je kunt dus kiezen welke het beste past in jouw kamer en bij jouw gezinssituatie. Het onderstel bestaat uit een metalen zwarte spinpoot, deze hoeft alleen nog maar onder het blad bevestigd te worden. Het blad is onder andere verkrijgbaar in de kleuren mango decor en oriënt decor.

Ovaal

Een ovale eettafel is niet alleen erg mooi maar heeft ook verschillende voordelen. Veel van deze voordelen hebben we ook bij een ronde eettafel gezien. De unieke ovale vorm valt erg op in een huis met veel strakke rechte lijnen. Deze tafel heeft voldoende zitruimte en je schuift er makkelijk even een stoel bij. Je hoeft niet bang te zijn om je aan vervelende hoeken te stoten en deze vorm oogt net wat kleiner dan een rechthoekige tafel. Ook deze tafel zorgt voor veel gezellige uurtjes, omdat je elkaar kunt aankijken en niemand buiten de boot valt.  

Rechthoekig

De meest gebruikte vorm in onze huishoudens is de rechthoekige tafel. Verkrijgbaar in een heleboel maten misschien wel het populairste meubelstuk. Of je nu een kleine kamer hebt of een hele grote, er is voor iedereen wel een maat beschikbaar. De ruimte op een rechthoekige tafel is erg handig. Of het nu is om aan te eten of om te werken, de ruimte is altijd fijn. Bij een rechthoekige tafel heb je al snel twee extra plekken door het hoofdeind erbij te gebruiken. Ideaal als je af en toe extra mensen te eten krijgt. 

Een vierkante tafel

Vierkant is eigenlijk ontzettend praktisch. Ook kun je bijvoorbeeld twee vierkante tafels aan elkaar zetten en ze uit elkaar halen als je meer ruimte nodig hebt. Ze zijn ideaal voor kleinere ruimtes, maar hebt wel altijd wat extra zitplekken bij de hand. Ben je vaak met 4 personen? Kies dan voor een tafel van 0,80 bij 0,80 m of 1 bij 1 m. Heb je ruimte voor een grote tafel of een groter huishouden dan kies je voor een tafel van 1,40 bij 1,40 m. Vierkant is leuk te combineren met eetkamerstoelen met ronde vormen. 

Verschillende houtsoorten

Het materiaal kan ook erg bepalend zijn voor de look-and-feel van jouw eettafel. Natuurlijk ga je op zoek naar wat jij mooi vindt, en wat mooi bij jouw woonstijl past. Een eiken tafel is stoer qua design, onwijs sterk en kan tegen een stootje en een eettafel van mangohout heeft meer een karakteristieke uitstraling door de structuur, kleurschakeringen en noesten. Het type houtsoort kan ook erg bepalend zijn voor de look-and-feel van jouw eettafel. Natuurlijk ga je op zoek naar wat jij mooi vindt, en wat mooi bij jouw woonstijl past. Een eiken tafel is stoer qua design en onwijs sterk. Een eettafel van mangohout heeft meer een karakteristieke door de structuur en kleurschakeringen.

Bekijk de complete collectie

We hopen dat door het lezen van deze blog je keuze iets makkelijker is. Wil je de tafels ook nog in het echt bewonderen? Kom dan langs bij onze Pronto Wonen winkels, wij helpen je daar graag verder! Of bekijk de collectie eettafels direct online.

Nog meer inspiratie opdoen?

 • Voorjaarsthema: Natural Power
  Hou je van het strand en een natuurlijk, licht sfeertje? In de maatschappij van nu werken veel mensen ook thuis.
 • Interieurtrend spice it up
  Pittig met een tintje terra, go for it. Als echte interieurliefhebbers volgen we de woontrends, zeker op het gebied van kleur, op de voet.
 • Interieurtrend Green Flow
  De natuur is altijd een grote inspiratiebron voor de huidige interieurtrends.
 • Woontrend voorjaar 2023: Summer magic
  Het is bijna voorjaar, we kunnen nu echt aftellen. Zodra de bloemen weer gaan bloeien groeit het verlangen naar de lente. Ook in huis heb jij de kriebels misschien al te pakken.