Om een warme sfeer te creëren in je interieur is een vloerkleed echt een must! Of je nu een houten vloer, keramische tegels of betonvloer hebt, een vloerkleed geeft altijd extra sfeer aan je kamer. Een kleed is niet alleen decoratief, het creëert vooral een warme sfeer en verbindt meubelen met elkaar. Ideaal dus om je zit- of eethoek sfeervol en gezellig te maken. 

Stijl, kleur, vorm en materiaal 

Er zijn veel verschillende soorten vloerkleden. Niet alleen de maat kan een enorm verschil maken, maar ook de stijl, de vorm en het materiaal. Vloerkleden brengen sfeer in je woonkamer, maar kies je dan voor een rechthoek, rond, hoog- of laagpolig, een uni of een dessin vloerkleed of voor een dierenvel? Wil je een onopvallend kleed kies dan voor een kleur die lijkt op en uiteraard past bij de kleur van je vloer of de bank. Wil je echt een eyecatchers? Kies dan voor een opvallende kleur, een uitgesproken dessin of kies voor een bepaald materiaal. Passen neutrale kleuren en materialen bij jou? Kies dan voor kleed gemaakt van jute of wol. Deze heb je tegenwoordig in meerdere kleuren, vormen en maten. Een rond kleed maakt het speels een dierenvel maakt het vaak natuurlijk stoer. Wat je ook kies ze zorgen allemaal voor heerlijk warme voeten. Praktisch of decoratief? 

Ik ben zelf gek van vloerkleden en verander dan ook regelmatig van kleed. In de winter kies ik voor een warm wollig kleed; uiteraard om mijn voeten op te warmen, maar ook voor een huiselijk en gezellig gevoel. Natuurlijk is een vloerkleed eigenlijk een soort van accessoire. Het kan een blikvanger zijn of er juist voor zorgen dat je woonkamer en meubels één geheel worden. Ook kun je ervoor kiezen om je woonaccessoires te laten matchen met je vloerkleed zo heb je zeker een mooi geheel. Kies je voor praktisch, kijk dan vooral naar een laagpolig vloerkleed. 

Denk aan de ruimte en kies dan het formaat 

Het formaat van je kleed is heel belangrijk. Een te klein vloerkleed valt helemaal weg in de ruimte en bij een te groot kleed oogt de ruimte juist veel kleiner. Maar hoe weet je nu wat te groot en te klein is? Om te kijken welke maat goed past, kun je bijvoorbeeld met kranten een vlak op de grond maken om te kijken hoe het kan worden. 

Het vloerkleed kun je helemaal onder je bank leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de voorste poten erop te zetten. Kies in dit laatste geval wel voor een kleed dat even breed of breder dan de bank is, zo vorm je een mooi geheel. Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie van meerdere vloerkleden te maken. Door bijvoorbeeld een rechthoekige of ronde vorm over elkaar te leggen, of voor een combi van een uni met dessin haaks op elkaar te leggen. Vloerkleden en allergie 

Vaak denken mensen dat een vloerkleed en een allergie niet samen gaan. Dit is niet helemaal waar. In een woonkamer met vloerkleed blijft het rondzwevende stof niet op de grond liggen maar trekt het in het vloerkleed. Door het kleed regelmatig goed te stofzuigen en buiten uit te kloppen kun je dit goed onder controle houden. Bepaalde vloerkleden kunnen zelfs helpen bij allergieën doordat wollen kleden de stofdeeltjes opvangen en neutraliseren. Laat je te allen tijde wel goed adviseren. 

Functioneel 

Wat echt heel fijn is aan een vloerkleed is, is dat deze het geluid dempt in je woning waardoor het gelijk niet langer hol klinkt. Bij een woning waar niet veel meubelen in staan kan dit heel positief werken. Kies voor sfeer en stijl je kamer met een mooi vloerkleed 

En hoe kies jij je perfecte vloerkleed? Heb ik je op weg kunnen helpen? Een vloerkleed is zowel praktisch als decoratief een enorme aanwinst voor je interieur. Met deze tips kom je vast jouw prachtige vloerkleed tegen. 


Nog meer inspiratie opdoen?