Wat is het verschil tussen een vitrinekast en buffetkast?

Een buffetkast heeft alleen aan de voorkant glazen deuren en stond vroeger in de keuken en was vooral heel functioneel als extra opbergruimte. Een vitrinekast heeft vaak ook aan de zijkanten glas en soms zelfs ook aan de achterkant. Vitrinekasten waren oorspronkelijk bedoeld voor in de eetkamer. Hierin stond het mooie servies en glaswerk. Nu vind je bijna in elk huishouden wel een buffet- of vitrinekast en zie je ze overal staan; de eetkamer, woonkamer, keuken, badkamer of zelfs in de slaapkamer.

Je vitrinekast inrichten

Wat je in de vitrinekast plaatst, hangt nauw samen met de plek waar deze kast staat. Ik zal in deze blog stilstaan bij verschillende ruimtes en je ideeën geven hoe je de kast passend kunt inrichten. Vaak hebben mensen het idee dat een vitrinekast er rommelig en hierdoor onrustig uitziet, omdat je alles kunt zien.

Allereerst geef ik je wat tips die voor elke ruimte wel belangrijk zijn.

  • De 1e is het kiezen van de kleuren. Wil je een rustige uitstraling van je vitrinekast? Kies dan voor 2 of 3 kleuren en voor tinten die bij elkaar passen. Zo blijft het qua kleur rustig.
  • De 2e tip gaat over het groeperen van de spullen die je in de vitrinekast zet. Plaats niet alles op een rijtje, maar maak groepjes en laat vooral ruimte tussen deze verschillende groepjes. Varieer in hoogtes en soorten. Heb je bijvoorbeeld verschillende vaasjes of potjes, zet deze dan een groepje van verschillende hoogtes bij elkaar.
  • Als 3e varieer ook met materialen en vormen. Door het verschil in materialen; zoals porselein, glaswerk, hout of papier, krijg je een interessant geheel.

Accessoires kiezen
Het kiezen van accessoires heeft allereerst te maken met de plek waar de vitrinekast staat, maar ook met wat je wilt laten zien. Staat de kast in de keuken, dan kun je deze mooi inrichten met glaswerk, een mooi servies, maar ook met verschillende schalen. Denk hierbij aan de verschillende hoogtes en groepjes; bijvoorbeeld een set wijnglazen samen met lage waterglazen. Ook koekboeken passen mooi in een vitrinekast. Heb je een favoriet recept, zet het boek dan open op een standaard in de kast. Je kunt ook verschillende soorten olijfolie of kruiden een plek geven en mooie wijnflessen of verschillende soorten thee staan prachtig in de vitrinekast in de keuken.

Stijl je kast met bijzondere souvenirs
Staat je vitrinekast in de eet- en/of woonkamer? Bedenk dan als 1e wat je wilt laten zien. Wil je je mooiste accessoires showen of misschien souvenirs van verre bijzondere reizen? Misschien heb je wel spullen waar voor jou een verhaal aan vastzit of waar je veel emotionele waarde aan hecht? Geef deze dan zeker een bijzondere plek in de kast, zodat je ze steeds kunt zien. Andere ideeën zijn; mooie boeken, vaasjes of beeldjes. Of haal de natuur in huis, zet leuke takjes, (droog)bloemen in een vaasje of verschillende vaasjes.

Hou je van planten?
Wil je plantjes of stekjes in je vitrinekast zetten, laat dan altijd een deur open of op een kier staan. Zo weet je zeker dat deze zuurstof krijgen. Hierbij is het een toffe tip om gekleurd glaswerk te combineren. Staat je kast in de slaap- of badkamer? Ook dan kun je een heel stijlvol geheel maken. Denk aan mooie stapel handdoeken, badeendjes, een mooie set badspullen, parfumflesjes, etc.
Voor de slaapkamer is het zeker een idee om sierraden te tonen.

Waar je vitrinekast ook staat, overal kun je spulletjes in de kast plaatsen die voor jou veel betekenis hebben. Denk altijd aan de stukjes lege ruimte in de kast, zo oogt het rustig en vallen jouw spullen als geen ander op.

Ik ben benieuwd, heel veel succes! Met deze tips krijgt jouw kast vast een prachtig gestylde look.

Nog meer inspiratie opdoen?