Je hebt je eerste woning gekocht of gehuurd en nu? Waar begin je en welke stappen moet je gaan zetten om jouw droominterieur te realiseren. Wij snappen dat dit voelt als een enorme klus en daarom willen we je middels deze blog op weg helpen. 

Sowieso staan wij in onze winkels klaar om jou te helpen, maar met onderstaand stappenplan kan je zelf alvast een start maken.  

De basis - een moodboard maken 

Als basis van jouw interieurplan heb je een moodboard nodig en niet 1, maar meerdere. Een moodboard per ruimte is ideaal. Dit helpt je om de focus en het plan per ruimte goed inzichtelijk te krijgen. 

Vroeger maakte je een moodboard op de knip- en plakmanier. Je pakte een stapel interieurtijdschriften, scheurde eruit wat je mooi vond en echt de mooiste plaatjes plakte je op een vel papier. Dit was jouw uitgangspunt voor het te maken interieurplan. 



Tegenwoordig is het heel eenvoudig om op Pinterest moodboards aan te maken, zogeheten pinboards. Dit werkt echt top! Zoek op de woonstijl die jouw aanspreekt en pin de plaatjes die jij goed vindt passen bij jou of jullie smaak. Pin niet alleen volledige ruimtes, maar kies ook voor de details zoals bepaalde stoffen, materialen, prints, muurkleuren.

Vergeet ook niet bepaalde elementen zoals stalen deuren, vloeren etc. Pin geen uren achter elkaar, maar pak bijvoorbeeld een paar keer per week je moment hiervoor. Check je pinboards ook geregeld. Vind je alle pins nog steeds even mooi, of kan je bepaalde pins beter weghalen omdat andere pins beter aansluiten bij hetgeen je wil neerzetten. 



De inrichting 

De volgende stap is de inrichting van de verschillende ruimtes. Teken op schaal bijvoorbeeld de woonkamer en bedenk welke meubelstukken je er sowieso in wil hebben. Wil je een hoekbank, een bank met een longchair, of bijvoorbeeld 2 kleinere banken? Wil je wel of geen salontafel en ga je je televisie op een tv-meubel zetten of hang je ‘m aan de muur? Het is slim om van tevoren na te denken over dit soort keuzes en vooral ook om uit te rekenen hoe groot de meubels moeten worden. Houdt hierbij vooral rekening met loop- en beweegruimte om je meubels heen. Te grote meubels wil je niet.  



De volgorde van de te nemen beslissingen 

Start met de basis zoals de vloer en muurkleuren en stem vervolgens de rest van je meubels en raamdecoratie daarop af. Neem steeds de kleurstalen en moodboards mee tijdens jouw shoptour. Stick to your plan en laat je niet verleiden door wat je allemaal in de winkels voorbij ziet komen. Het is verstandig om vast te houden aan jouw interieurplan want vaak zijn impulsieve aankopen degene waar je sneller op uitgekeken raakt en dat zou jammer zijn.  

Het afstylen 

Het leukste van alles! Alles komt samen en dat is heel erg spannend want wordt het resultaat zoals je het voor ogen had? Laat eerst de grote meubelstukken lekker landen in je interieur en koop er steeds wat woonaccessoires bij. Hoe graag je het ook allemaal het liefst meteen af wil hebben, een interieur moet groeien. Er moet een ziel in komen en dat ontstaan vanzelf door er te gaan wonen. Voeg steeds iets toe en dan ontstaat jouw eigen thuis vanzelf.  



Nog meer inspiratie opdoen?

  • Natural Power
    Hou je van het strand en een natuurlijk, licht sfeertje? In de maatschappij van nu werken veel mensen ook thuis.
  • Interieurtrend spice it up
    Pittig met een tintje terra, go for it. Als echte interieurliefhebbers volgen we de woontrends, zeker op het gebied van kleur, op de voet.
  • Interieurtrend Green Flow
    De natuur is altijd een grote inspiratiebron voor de huidige interieurtrends.
  • Woontrend voorjaar 2023: Summer magic
    Het is bijna voorjaar, we kunnen nu echt aftellen. Zodra de bloemen weer gaan bloeien groeit het verlangen naar de lente. Ook in huis heb jij de kriebels misschien al te pakken.