Meubel eigenschappen

 

Pilling

Bij het in gebruik nemen van je nieuwe zitmeubel met geweven stof als bekleding, kan het voorkomen dat er pilling ontstaat. Pilling is te herkennen aan de kleine bolletjes op de bekledingsstof. In 90% van de gevallen ontstaat pilling door oorzaken van buitenaf, niet door slijtage van de bank. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken: 
In de beginfase van het gebruik van je nieuwe zitmeubel, zijn er altijd nog losse vezels. Deze zijn achtergebleven tijdens het weven van de stof en komen los tijdens het eerste gebruik. Deze losse vezels worden vervolgens bolletjes op het zitmeubel. 
Een tweede reden van het ontstaan van pilling is extern vuil, zoals vuil van sokken, kleding, honden- en kattenharen en van fleece plaids op de bank. Dit externe vuil ziet er op het oog hetzelfde uit als de pilling die ontstaat door de vezels uit de bank. Een derde reden kan een lage luchtvochtigheid in huis zijn. De meeste stoffen die gebruikt worden zijn synthetische stoffen. Bij een té lage luchtvochtigheid, wordt de bank nog statischer, waardoor het nóg meer vuil aantrekt. Het zitmeubel wordt dan extra gevoelig voor pilling. 
De laatste reden kan het verkeer stofzuigen van het zitmeubel zijn. Hierdoor beschadigt de stof en ontstaan er opnieuw losse vezels en extra pilling. Verkeerd stofzuigen van de bank, verkort de levensduur aanzienlijk. Voor het juiste gebruik, kijk je naar het filmpje: Stofzuigen van de bank. Pilling is zeer eenvoudig te verwijderen. Hiervoor zijn speciale scheerapparaatjes beschikbaar die je zowel voor je bekledingsstof als voor je kleding kunt gebruiken.


Shading

Shading ontstaat door de inwerking van licht, schaduw en de verschillende lig richtingen van de vezels bij stoffen. Dit noemen we ook wel een vleug. Dit geeft je zitmeubel een mooie, nonchalante uitstraling. Bij hoekelementen van de bank kan de indruk ontstaan dat er kleurverschil is ten opzichte van de andere delen van de bank. Dit ontstaat door een andere weefrichting van de stof. De stoffen van de bank komen altijd van dezelfde rol om er zeker van te zijn dat er geen kleurverschillen ontstaan.


Plooivorming

Bij een nieuw zitmeubel zal de vulling van de bank altijd iets stugger zijn. De bekleding van je zitmeubel zal er ook strakker uitzien. In de eerste periode van het gebruik zal de vulling van de bank zich gaan vormen naar een optimaal zitcomfort. de bekleding zal zich gaan vormen naar de vulling van de bank. Na de inzit periode, die varieert van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van hoe intensief het zitmeubel gebruikt wordt, heeft het zitmeubel het optimale zitcomfort bereikt. Net als bij nieuwe schoenen, pas na enige tijd lopen ze lekker. In schoenen ontstaan dan ook de eerste rimpelingen. In deze periode kunnen er, door elasticiteit van de stof, plooien ontstaan. Dit is dus nodig om het zitcomfort te verhogen. Een bank met een zachter, comfortabeler zitcomfort zal meer plooien laten zien dan banken met een harder zitcomfort.
Een houten tuinbank zal niet plooien. Houten klompen zullen geen rimpelingen krijgen. Beide bieden dan ook weinig comfort. Het is belangrijk dat je in de eerste periode van de het gebruik alle zitplaatsen gelijkmatig belast. De bekleding stof en de vulling zullen zich daarom ook gelijkmatig gaan vormen en overal het optimale zitcomfort bereiken. de hardheid van de vulling zal, afhankelijk van het type vulling, de gebruiksduur en intensiteit verminderen., waardoor plooivorming op ieder zitmeubel onvermijdelijk is. 
Bij een bank met losse kussens is het belangrijk dat je wekelijks de kussens goed opschud. Door de soepele, comfortabele vulling wordt de vulling ingedrukt op de plaatsen die belast worden. Door het opschudden van de kussens behouden deze de juiste vorm en het juiste comfort.


Zitspiegel

Door het gebruik van je nieuwe zitmeubel kan, afhankelijke van de gekozen stof, een zitspiegel ontstaan. Dit is een afdruk in de stof op de plek waar je gezeten hebt. De structuur van de stof is als het ware wat platgedrukt. Om je zitmeubel mooi te houden, vraagt dit wekelijks enig onderhoud. Neem hiervoor een vochtige witte doek en neem de zitting met egale bewegingen af. Neem vervolgens een zachte borstel, hierdoor komen de vezels van de stof weer in de oorspronkelijke vorm terug. Op deze wijze blijft je zitmeubel mooi.


Koudschuim

Een zitmeubel kan geleverd worden met verschillende soorten vullingen. Standaard wordt een zitmeubel voorzien van polyetherschuim vulling. Een meerwaarde voor een zitmeubel is de HR-schuim vulling, deze high resiliense vulling heeft hoog herstellend vermogen en een hoge veerkracht, hierdoor zal HR-schuim vulling op termijn veerkrachtiger blijven en zal het zich makkelijker herstellen in de oorspronkelijke vorm. Dit zorgt voor meer zitcomfort op de langere termijn. De veerkracht van een HR koudschuim vulling ontstaat door de open en luchtige cel structuur van de vulling. Tijdens de inzitperiode van de bank zal de HR vulling zich, door de meer luchtige cel structuur, sneller vormen naar het optimale zitcomfort. Hierdoor is het mogelijk dat in de eerste periode van de gebruik er iets meer contourvorming en plooivorming ontstaat t.o.v een polyether vulling. 
Na de inzitperiode stabiliseert de HR vulling zich. In tegenstelling tot de HR vulling zal een polyether vulling na verloop van tijd verder inzakken dan de HR vulling. Na verloop van tijd zal de stof van een bank met een polyether vulling meer gaan plooien dan een zitmeubel met een HR vulling. Een kleine, extra investering in een HR vulling zorgt dus voor meer zitcomfort op de langere termijn. In het begin van het gebruik zal de HR vulling zich sneller vormen naar het optimale zitcomfort. Om ongelijkmatige contourvorming adviseren wij u om zitplaatsen op een bank gelijkmatig te gebruiken.


Soorten leder herkennen

Leder is een natuurproduct met een mooie, luxe uitstraling. Goed en regelmatig onderhoud is nodig om de lederen meubelen lang mooi te houden. Leder kan op verschillende manieren afgewerkt zijn. Iedere afwerking vraagt om een andere manier van onderhoud. Daarom kijken we eerst naar hoe je de verschillende soorten kunt herkennen. Maak een duim nat en druk deze op het leder op een onopvallende plaats. Als het water in het leer trekt een een donkere plek achterlaat, heb je te maken met een open nerf structuur. Als het water lichtelijk wordt opgenomen door het leder, dan heb je te maken met een leder dat is bewerkt met olie of wax. Als het water niet wordt opgenomen aan het oppervlak, heb je te maken met een afgelakte ledersoort. Er is nog een manier om de afwerking van het leer te herkennen, door gebruik te maken van je nagel. Krab op een onopvallende plaats met je nagel over het leer. Is er een spoor te zien met een andere schaduw en ziet het er fluweelachtig uit? Dan heb je te maken met een geschuurd leersoort met een open structuur. Is er een spoor te zien op het leder van een lichtere kleur? Dan is het leder afgewerkt met een wax en olie combinatie. Als er geen achterblijvend krassend effect te zien is, is het leder afgewerkt met een laklaag.


Zitcomfort hoekelement

Een hoekbank wordt opgebouwd uit verschillende elementen, wanneer een zitmeubel opgebouwd is uit diverse elementen kan de opbouw van een afwijkend element zoals een hoekelement afwijken van één van de andere delen van de bank. Het verschil in zitcomfort van het hoekelement ontstaat door een andere vorm en andere maten, waardoor ook de ondersteuning anders zal zijn. Het hoekelement is voorzien van langere nosagveren ten opzichte van de andere elementen en zal daardoor soepeler aanvoelen. Aan de opbouw van dit hoekelement is de grootste zorg besteed, zodat je zeker kunt zijn van een uitstekende kwaliteit.