Welke meubels in een kleine woonkamer?

Heb je een kleine woonkamer? Dan is het soms best lastig zijn om de juiste meubels te kiezen. Wat past er goed in de ruimte en met welke meubels komt alles goed tot z’n recht? In deze blog vertellen we hier alles over.

Welke meubels in kleine woonkamer?

We horen deze vraag best vaak. En, het is erg logisch ook. Op Pinterest zie je vaak prachtige grote woonkamers, lofts, restaurants en ga zo maar door. Maar wat als jouw woonkamer nou net niet zo groot is? Ook dan kun je mooie, unieke meubels neerzetten. Daarbij zijn er wel een aantal aandachtspunten! Laten we snel beginnen…

Tip #1: creëer lucht

Nu denk je misschien “creëer lucht?!” - dit kun je eenvoudig doen door te kiezen voor meubels op poten. Kijk bijvoorbeeld eens naar je bank. Staat deze op hogere pootjes of direct op de grond? Door te kiezen voor wat hogere poten, oogt een woonkamer ruimtelijker. Een mooi voorbeeld hiervan is de onderstaande bank: de Linoza. Door te kiezen voor een grijze kleur, kun je niet alleen goed combineren met andere kleuren, maar zorg je ook voor een neutrale uitstraling. Je woonkamer oogt al snel kleiner door opvallende kleuren te kiezen voor grote meubels. Daarmee komen we eigenlijk gelijk op tip 2…

Tip #2: ga voor neutrale kleuren

Een kleine woonkamer? Maak het niet te bont. In een kleinere ruimte staat het vaak beter om te gaan voor één muur in een opvallende kleur, maar de rest vrij rustig te houden. Op de foto hieronder zie je een muur in een prachtige blauwtint, maar de rest is mooi neutraal gehouden!

Tip #3: werk de hoogte in

De derde tip is om de hoogte in te werken en daar kun je best creatief zijn! Hang je tv bijvoorbeeld op aan de muur, kies voor planken aan een wand of een smalle hoge kast. Op deze manier zul je ervaren dat er meer ruimte op de grond komt en het dus ook groter oogt. De onderstaande kast, model Romaro, is een prachtige kast voor een kleinere woonkamer. En, ook hier zijn de hoge pootjes ideaal. ;-)

Hoe meubels neerzetten?

Met deze drie tips kun je in ieder geval al praktisch aan de slag. Maar hoe zet je je meubels neer? Kies voor een aantal kleinere salontafels die je overal kunt neerzetten. De ene keer naast een stoel, de andere keer voor de bank. Bovendien creëer je op deze manier meerdere gezellige hoekjes die je ook weer makkelijk kunt afwisselen. Ideaal! Hoe je je meubels moet neerzetten, is natuurlijk ook afhankelijk van de meubels zelf. Kijk eerst eens naar de grote meubels, zoals de bank en eettafel. Waar en hoe komen deze goed tot z’n recht? Staat het op de juiste plek of zit je met de eettafel zowat in de keuken? Wellicht staat een ronde tafel bijvoorbeeld veel beter!

Welke meubels heb je nodig?

Ben je er al over uit welke meubels je nodig hebt? Zoals net al werd aangegeven vormen de grote meubels natuurlijk de basis. Heb je al een mooie bank en eettafel? Check! Door naar het volgende: de eetkamerstoelen. Bij een open woonkamer die doorloopt naar de keuken, staat namelijk vaak ook de eethoek. Kies voor eetkamerstoelen die luchtig ogen zoals bijvoorbeeld hierboven en hieronder. Dit zorgt ervoor dat het ook weer ruimtelijk oogt!

Heb je nog ergens plek voor een los zithoekje? Ga dan voor een smalle fauteuil of een leuke poef. Op deze manier heb je toch een leuk plekje gemaakt, zonder dat het te veel ruimte in beslag neemt. :-) Als laatste ga je kijken naar de woonaccessoires: sierkussens, planten, kaarsjes… Onthoud hierbij wel: less is more. Meestal is het mooier om te kiezen voor een aantal opvallende woonaccessoires, dan te veel poespas bij elkaar.

Hopelijk hebben we je weer op weg kunnen helpen bij het inrichten van een kleine(re) woonkamer. Succes!