Stijlvol inrichten van je kasten: zo doe je dat!

Open wandkasten en vitrinekasten zijn méér dan alleen een opbergmeubel. Ze hebben een sterk decoratieve functie, en daarbij komt een creatieve vaardigheid om de hoek kijken: de kunst van het inrichten. Gelukkig kun je met een paar handige tips van elke kast een juweeltje maken!

Soort decoraties

Stel: je hebt een prachtige wandkast uitgezocht bij Pronto Wonen met zowel dichte deurtjes als open vakken. Achter de deuren verstop je waarschijnlijk je ordners, post of bakken vol speelgoed die je liever niet ziet staan. Maar waarmee vul je dan die open vakken?Dit kan met spulletjes waarvoor je al langere tijd een mooie plek zoekt. Zoals bijvoorbeeld je boeken, grootmoeders serviesgoed, fotolijstjes, je mooiste reissouvenirs enz. enz. Maar je kunt de open vakken in de kast ook een puur decoratieve functie geven door er speciale vaasjes, kaarsenhouders en planten voor kopen. Je kast hóeft niet altijd als een efficiënt opbergmeubel te dienen.
Kleurgebruik

Denk goed na over de kleuren van de accessoires en decoraties die je in de open vakken van een wandkast plaatst. Hiermee valt of staat de inrichting. Houd je vast aan een kleurenschema van tinten die goed bij elkaar passen; zo creëer je rust en harmonie. Daarvoor is het belangrijk om niet tevéél kleuren te gebruiken, maar je kunt hiermee wel heel goed spelen. Kies je bijvoorbeeld voor de kleuren bruin en wit, dan is het een idee om verschillende tinten bruin te gebruiken. Maak het geheel wat spannender door er één opvallend kleuraccent, bijvoorbeeld okergeel, aan toe te voegen.
Ritme

Het creëren van een soort ritme in de indeling van je kast zorgt voor een stijlvol en rustig geheel. Je maakt bewust keuzes en denkt goed over de inrichting na. Ritme creëer je door objecten te groeperen. Zet houten reissouvenirs bij elkaar een plank of maak een groepje van je kaarsenhouders. Ook één groot beeld of ornament maakt onderdeel uit van een ritme: zolang je maar niet alles lukraak neerzet.
Hoogte

Door te variëren met hoogte van je spulletjes krijgt je kast een speelse en interessante indeling. Symmetrie en spiegelen kunnen hierbij een grote rol spelen. Heb je bijvoorbeeld een mooie houten buffetkast van Pronto Wonen in de eetkamer staan, dan kun je achter het raampje linksonder én rechtsboven eenzelfde stapel borden naast een hoge waterkruik zetten; maar dan gespiegeld. Zo creëer je een rustig en toch speels effect.Less is more

Let erop dat je de kast niet te vol zet. Door juist wat ruimte vrij te houden, komen je accessoires mooier tot hun recht en straalt de kast rust uit. Gebruik bijvoorbeeld een hele plank voor je favoriete foto in lijst of voor een mooi beeld. De planken erboven en ernaast richt je dan net wat voller in.