Lichtpuntje in donkere dagen

Afgelopen weekend is de klok weer een uurtje terug gezet. Zou het de laatste keer zijn? De meeste mensen zijn er wel klaar mee en zitten niet te wachten op elke keer dat ge-emmer met die klok. Met het terugdraaien van de klok wordt het nu serieus ook een stuk vroeger donker. Ondanks dat we zo'n fijne en lange nazomer hebben gehad kunnen we nu wel een lichtpuntje in donkere dagen gebruiken. Gelukkig kun je met een paar slimme stappen je verlichting pico bello op orde krijgen!

Stap 1 de basisverlichting

Wanneer je een kamer binnenkomt, en vooral in deze donkere tijd is het vaak dus ook donker in de kamer. Onhandig als je de kamer binnen moet wandelen om vervolgens op zoek te gaan naar de schakelaar van de staande lamp naast de bank of de lamp op het dressoir. Gelukkig is in de meeste woningen een lichtpunt in het midden van de woonkamer aangebracht. Met de knop direct naast de deur waar je binnenkomt zet je deze lamp gemakkelijk aan. Begin bij het plaatsen van verlichting dus bij de plafondlamp in de woonkamer. Wanneer je een dimmer op de schakelaar naast de deur zet kan je de plafondlamp dimmen en dit geeft direct een beetje extra sfeer.

Belangrijk ook bij de basisverlichting is dat deze zo min mogelijk schaduw geeft. Laat bijvoorbeeld de plafondlamp zijn licht op het plafond uitstralen. We noemen dit ook wel uplighters. Deze lampen schijnen het licht omhoog en zo wordt de ruimte diffuus verlicht.

Stap 2 Taak of functionele verlichting

Deze verlichting zorgt ervoor dat je voldoende licht hebt bij bepaalde bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan verlichting boven de eettafel, het bureau of in de leeshoek. Deze verlichting wordt vaak op verschillende momenten van de dag gebruikt en ook bij deze verlichting is het fijn dat deze dimbaar is. Kijk er ook naar of het handig is als de lamp verstelbaar is. Wellicht wordt deze door meerdere personen gebruikt en kiest ieder zo zijn eigen gewenste lichtinval.

Stap 3 Sfeerverlichting

Basis en functionele verlichting is nodig en kunnen we niet omheen maar voor de echte sfeer en gezelligheid is er natuurlijk de sfeerverlichting! Dit kunnen natuurlijk gezellig wat kaarsjes zijn maar tegenwoordig kan je ook met dimbare accentverlichting en/of verkleurbare LED verlichting een hele persoonlijke sfeer creëren. En de ene verlichting hoeft de andere niet uit te sluiten. Functionele verlichting en sfeerverlichting gaan prima samen! Laat gerust jouw statige industrie lampen boven de eettafel branden en dompel de woonkamer in een warme kleur. Nog wat kaarsjes hier en daar en niemand heeft meer last van de wintertijd!

Och... en houd je van gemak? Je kunt tegenwoordig al je verlichting middels speciale stekkers ook via jouw mobiele telefoon bedienen. Domotica noemen we dat! Dat is niet alleen heel handig als je thuis de verlichting wilt bedienen vanuit je luie stoel maar ook wanneer je niet thuis bent kan je een lampje ontsteken. Geeft gelijk een extra stukje veiligheid in deze donkere dagen.