Hoeveel stoelen passen er aan mijn eettafel?

Een goede vraag! Want het antwoord is afhankelijk van een paar andere, nogal belangrijke vragen. Want eerst zul je moeten weten hoe groot de eettafel is alvorens je kunt berekenen hoeveel stoelen er aan passen. Heb je al een eettafel staan en ben je op zoek naar nieuwe eetkamerstoelen of moet de keus voor een eettafel ook nog worden gemaakt? Wij helpen je op weg.

Het aantal stoelen, de grootte van de eettafel en misschien ook nog wel de vorm ervan. Het zijn ineens een heleboel zaken om over na te denken als je een nieuwe eettafel of nieuwe eetkamerstoelen wilt gaan kopen. Laten we er eerst eens vanuit gaan dat je ook een nieuwe tafel wilt kopen. De grootte en de vorm van de eettafel hangt natuurlijk als eerst af van de ruimte die je ervoor hebt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoeveel personen je kwijt wilt aan de tafel.

Een gemiddeld huishouden komt prima uit met een tafel voor 4 personen. Vader, moeder en 2 kinderen. Maar wanneer er opa's en oma's op visite komen die graag een vorkje mee prikken heb je al snel een tafel voor 6 tot 8 personen nodig. Nu is het maar net afhankelijk van de ruimte die jij hebt wat voor tafel je neer kunt zetten. Heb je ruimte voor een lange tafel waar aan beide zijde 4 stoelen passen of past bij jou een vierkante variant waarbij je aan elke zijde 2 personen kunt plaatsen.

Zodra je weet hoeveel ruimte je voor de tafel hebt kun je jouw ideale eettafel uitzoeken. Maar dan komt het volgende vraagstuk, het onderwerp van dit artikel, hoeveel eetkamerstoelen passen er aan jouw eettafel? Hoe bereken je dit? Gelukkig hebben wij een antwoord op deze vraag!

Reserveer aan de binnenzijde van de poten van de tafel ongeveer 70 centimeter per stoel. Dat wil niet zeggen dat de stoel zelf 70 centimeter moet zijn. Maar kijk bij het berekenen van de ruimte per zitplaats dus niet naar de breedte van de stoelen maar ga uit van deze 70 centimeter. Stel je hebt een stoel van 50 centimeter breed, dan kan je er wel meer van kwijt maar zit je een stuk minder comfortabel. Het stukje ruimte van ca. 70 centimeter heb je dus echt nodig om fijn te kunnen tafelen.

Wil je dus aan een langwerpige tafel aan beide zijden 4 stoelen kwijt kunnen dan zul je voor een tafel moeten kiezen die binnen de poten minimaal 280 centimeter breed is. Is voor jou een tafel met 3 stoelen aan elke zijde voldoende dan volstaat een tafel van 210 centimeter. Let erop dat je hier dus meet vanaf de binnenkant van de poten en niet de breedte van de tafel zelf neemt! Deze is dan vaak dus nog een stukje breder wanneer de poten onder de tafel staan.

Je ziet dus dat je bij een langwerpige tafel een flinke tafel nodig hebt om er 8 personen comfortabel aan te kunnen laten tafelen. Heb jij die ruimte niet dan kan je kiezen voor een vierkante variant. Wil je aan een vierkante tafel 8 personen kwijt dan moet er tussen de poten aan elke zijde dus minimaal 140 centimeter aan ruimte zijn.

Overigens kan je hier en daar nog wel een beetje smokkelen als je toch vaak een drukke bezetting aan tafel hebt. Je zou er namelijk voor kunnen kiezen om aan een zijde van de tafel een eetbank te plaatsen in plaats van stoelen. Op een bank kun je gemakkelijker een extra persoon kwijt en zelfs wel meer als het om kinderen gaat. Kies je toch liever voor stoelen, neem dan stoelen zonder armleuningen! Ook dan kan je er gemakkelijk eentje extra kwijt.